![© Paul Vlaar](/media/lib/2/1172482967_963951-f173051bf8c4899f932e1114feb7ab46.jpeg)
Po co moczyć ziemniaki w bambusie?
26 lutego 2007, 09:41Chińscy naukowcy odkryli sposób na obniżenie zawartości rakotwórczego akrylamidu w smażonych i pieczonych potrawach. Przed przyrządzaniem należy zanurzyć składniki w wyciągu z bambusa.
![Czosnek© Dixi, GNU FLD (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Warzywa_czosnek002.jpg](/media/lib/2/1172416580_253746-4c23a84c491e82ca71c1f3ba3b09aa85.jpeg)
Zmiażdżony, niegotowany proszę
25 lutego 2007, 15:11Czosnek przeciskany przez praskę czy miażdżony w inny sposób jest zdrowszy od ząbków zjadanych w całości. Dlaczego? Ponieważ zgniatanie niszczy błony komórkowe i uwalnia enzym zwany alliinazą. Rozkłada on bezwonną alliinę do związku charakteryzującego się silnym działaniem antybiotycznym i zapobiegającego tworzeniu się zakrzepów.
![](/media/lib/2/1172253478_038883-4b9f115108d203ead7863e43702a01e1.jpeg)
Tajemnica topniejących witraży
23 lutego 2007, 17:51Część turystów i bedekerów twierdzi, że szybki witraży średniowiecznych katedr wyglądają, jakby stopniowo się topiły. Niektóre są ponoć cieńsze na górze i grubsze u dołu.
![© Scott Bauer United States Department of Agriculture](/media/lib/2/1172170509_602109-d06464f5f607d9a354c4df5b958b2a29.jpeg)
Miód spadziowy to więcej przeciwutleniaczy
22 lutego 2007, 18:46Studium 53 hiszpańskich miodów wykazało, że miód spadziowy (czyli wytworzony ze spadzi zebranej z pędów roślin) zawiera więcej przeciwutleniaczy niż miód nektarowy (produkowany z nektaru).
![© Richard Wheeler](/media/lib/2/1172055431_889416-c95c3c5b41ea3977baac3af435f8a3a1.jpeg)
DNA lepsze od dysku twardego?
21 lutego 2007, 10:49W biologii DNA uznaje się za najstarsze medium pozwalające przechowywać informacje. Zanosi się na to, że wkrótce właściwości kwasu dezoksyrybonukleinowego zostaną wykorzystane w informatyce do "składowania" tekstu, zdjęć oraz muzyki w genomie żyjących organizmów.
![Salamandra plamista](/media/lib/2/1171904086_573718-26423af17242434317f57133c1b072d3.jpeg)
Jak zmusić kończynę do odrośnięcia?
19 lutego 2007, 16:45Naukowcy szukają metody, która pozwoli odrosnąć odciętym ludzkim palcom, a w przyszłości może i całym kończynom. Okazuje się, że pomysłów takich nie należy traktować jako mrzonek fantasty. Uczeni odkryli, że... świński pęcherz posiada niezwykłe właściwości, które pozwalają na odrost kończyn.
![Perfumy](/media/lib/1/1171376740_731621-e57337dc87ac97adb1f1d4c35ae42a07.jpeg)
Alchemia czy chemia miłości?
13 lutego 2007, 14:18Badacze z Uniwersytetu w Buffalo (UB) opisali zestaw związków chemicznych odpowiedzialnych za stan zakochania. Jeśli pojawiają się w określonym miejscu we właściwym czasie i w prawidłowej kolejności, mogą zadziałać jak strzała Kupidyna...
![](/media/lib/1/1171292522_564131-1952fd7cdfbb2fc6808ae19143d6595d.jpeg)
Naozonowane wino
12 lutego 2007, 14:54Opracowano nową metodę przechowywania winogron. Wykorzystanie ozonu pomoże zapobiegać alergiom i jednocześnie wzmocni oddziaływanie korzystnych dla zdrowia składników — dowodzi na łamach Chemistry & Industry Jennifer Rohn. Tę samą technikę da się zaadaptować do produkcji zdrowszych win bez dodatku siarczynów, które u niektórych osób powodują m.in. astmę.
![Model łodzi wikingów](/media/lib/1/1171142341_714107-e0772bff9d0dee0eaa5777631488d619.jpeg)
Magiczne kamienie wikingów
10 lutego 2007, 21:13Wikingowie używali specjalnych kryształów, zwanych kamieniami słonecznymi, które pomagały im przewidzieć pogodę. Testy przeprowadzone na Morzu Arktycznym wykazały, że umożliwiały one także ustalanie pozycji Słońca i sprawne nawigowanie nawet przy zachmurzonym niebie.
![](/media/lib/1/1171101160_671066-5d88ff5c1e1cd9fc062b68cb0e9cf9dc.jpeg)
Okręt wojenny z marchwi
10 lutego 2007, 09:48Dwaj szkoccy naukowcy odkryli sposób na przekształcenie marchewki w zaawansowany materiał, który będzie można wykorzystać do produkcji całej gamy produktów, od wędek poczynając, a na okrętach wojennych kończąc.